Tuesday 13 October 2015

Liberalizacija trgovine z ZDA (t.i. TTIP) bo imela škodljive vplive na lokalno okolje (9.10.2015)


V petek, dne 9.10.2015, se je v dvorani kulturnega doma v Šempasu razpravljalo o učinkih, ki bi jih na lokalno okolje lahko imel trgovinski sporazum med ZDA in EU, poznan pod kratico TTIP. Poleg svetnika Klemna Miklaviča iz Goriške.si sta bila organizatorja dogodka tudi svetnica Damjana Pavlica (SDS) in Tomaž Belingar (LGV). Organizatorji iz različnih političnih usmeritev so ciljali k soočenju argumentov, da bi si tako udeleženci sami lahko naredili predstavo o problematiki liberalizacije trgovine in investicij z USA (sporazum TTIP) ter njenimi vplivi na življenje, kmetijstvo in gospodrastvo na Goriškem.

V polni dvorani je najprej nastopila mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter pojasnila, kaj prinaša pravkar sprejet Zakon o omejevanju ali prepovedi pridelave gensko spremenjenih organizmov. Poudarila je, da gre za omejitve in ne za prepovedi ter da bo v prihodnje potrebno sprejeti še veliko ukrepov, s pomočjo katerih se bo mogoče zaščititi pred negativnimi učinki gensko spremenjene predelave hrane. Izpostavila je potrebo po ustanovitvi sklada za neodvisne raziskave o škodljivih vplivih gensko spremenjenih prehranskih izdelkov, saj so sedanje raziskave, ki jih plačujejo zainteresirane korporacije, po njenem mnenju nezanesljive.

Evropska poslanka Patricija Šulin (Evropska ljudska stranka) je izpostavila, da bi bilo potrebno izkoristiti priložnosti, ki bi se ponudile z odpiranjem trgovine, evropski poslanec Igor Šoltes (Evropski zeleni) pa je dejal, da bi bil sam bolj previden ter na slepo ne bi liberaliziral ničesar. Nikakor nebi smeli reagirati šele takrat, ko bi se pojavile negativne posledice.
Alen Klarić iz liberalno usmerjenega društva Svetilnik je opozarjal na absurdne predpise EU, ki ovirajo prosto trgovino z ZDA, npr. predpise o dolžini brisalcev, medtem ko je Matej Balažic iz Društva za razvoj Fokus 2031 nasprotnike prepuščanja suverenosti nad nadzorom kmetijstva in zdrave hrane miril, da bo na koncu vse odvisno od soglasja držav ter da bodo države na ta način lahko udejanjale svojo suvereno voljo. Luka Mesec (ZL) mu je odvrnil, da v dobrem letu svojega mandata v političnih vodah še ni srečal junaka, ki bi si drznil kljubovati Bruslju. Strokovno noto je omizju prispeval Aleš Kuhar, agrarni ekonomist iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki je opozoril na nezdružljivost konceptov regulacije kmetijstva in prehranskih standardov med ZDA in EU ter opozoril na zaviralni učinek za razvoj znanosti ob pretirani skepsi do genske in drugih tehnologij.

No comments:

Post a Comment