Thursday 21 January 2016

Urbana strategija: Razkol v odnosu do Univerze (21.1.2016)

Danes je bila v Mestnem svetu sprejeta strategija razvoja urbanega središča Mestne občine. Gre za prvi celovit in dolgoročen dokument v naši občini. Goriška.si je dejavno sodelovala pri snovanju dokumenta in prispevala dopolnila, usmerjena predvsem v dolgoročno pametno specializacijo, koncentracijo izobraževalnih in inovacijskih dejavnosti v centru mesta, športni turizem in prenovo degradiranih industrijskih objektov za kulturno in umetniško ustvarjanje (več o predlogih in dopolnilih Goriške.si na spodnjih povezavah).

Med razpravo se je izkazalo, da so pogledi na vlogo Univerze v mestu močno razlikujejo. Goriška.si je izrazila razočaranje, da strategija urbanega razvoja Nove Gorice ne postavlja v središče Univerze, torej da se razvoj Nove Gorice ne vrti okrog identitete univerzitetnega mesta. Univerza namreč ne pomeni zgolj prispevka h gospodarskemu razvoju, temveč s kritično maso mladih, ustvarjalnih ljudi s celega sveta prispeva k urbanemu utripu, ustvarjanju, kritični misli, razvoju storitev in zabave.

V nasprotju s tem je Robert Golob v svojem nastopu izrazil stališče, da ni smiselno investirati v ustanovo, češ da bo že dobila v uporabo Lanthierijev dvorec, obnovljen z evropskimi sredstvi. S tem je prvič vidnejši predstavnik županovih podpornikov jasno izrazil nasprotovanje osrednji vlogi univerze pri strateškem pogledu na prihodnost mesta. Nekatere politične opcije torej nasprotujejo razvoju Nove Gorice v pravo univerzitetno mesto. Končno se volilkam in volilcem nakazuje jasnejša slika o tem, zakaj v preteklosti ni prišlo do dogovora o kampusu in kje je izvor napetosti med Univerzo in Mestno občino.

Spomnimo: Univerza v Novi Gorici že dobro desetletje čaka, da ji bo Mestna občina uredila območje za kampus. Kljub številnim idejam in potencialnim lokacijam doslej Univerza ni pridobila potrebnih dokumentov. Po zagotovilih vodstva Univerze je dogoročno Lanthierijev dvorec v Vipavi rezerviran za programe vinarstva in vinogradništva, medtem ko ostale smeri potrebujejo enovit kampus, najbolje v urbanem jedru. Nekatere smeri so celo vitalno vezane na urbano in medkulturno območje, kar v regiji lahko zagotovi le Nova Gorica.

Izjava za medije in dopolnila Goriške.si: http://1drv.ms/1Wy2ZM4

No comments:

Post a Comment