Thursday 20 October 2016

Ideja o Goriški kot destinaciji za športni turizem vse bolj prehaja v prakso (15. 4. 2016)

Pred dvema tednoma je Goriška.si na Lokvah organizirala okroglo mizo na temo razvoja športnih in turističnih potencialov Trnovsko- Banjške planote ter Lokvi kot osrednjega turističnega kraja na Planoti. Odziv je bil zelo pozitiven, zbrani krajani, predstavniki javnih ustanov in turistični akterji na Goriškem so v konstruktivnem vzdušju predstavili svoje poglede in ideje na področju športa in športnega turizma. Eno izmed njih je Goriška.si pretvorila v svetniško pobudo in jo podala na zadnji seji mestnega sveta.

Gre za idejo o sanaciji nogometnega igrišča na Lokvah, s katerim trenutno nihče ne upravlja, zaradi česar je tudi v relativno slabem stanju in zato neprimerno za vadbo. V Goriški.si smo se na terenu prepričali, da bi s sanacijo igrišča Lokve lahko postale magnet za opravljanje priprav mlajših selekcij nogometnih društev in klubov, istočasno pa bi se lahko preko poletja na njem izvajali nogometni kampi.

Pobudo je na zadnji seji Mestnega sveta predstavil Simon Rosič, mestni svetnik Goriške.si in motor Skupine za šport in športni turizem, predstavljeno pobudo pa je takoj podprl tudi župan in dejal, da bo sanacija igrišča vključena v proračun za leto 2016. Sanacija igrišča, s katerim bi v bodoče upravljal Javni zavod za šport, pomeni prvi sicer majhen, vendar pomemben korak, ki bi vse deležnike prepričal, da je razvoj poletnega turizma in športne infrastrukture na Lokvah prava smer. Na podlagi takšne pozitivne izkušnje bi se lahko v bodoče na področju športnega turizma naredili bolj drzni koraki in izpeljali finančno zahtevnejši projekti.

Ob tem naj poudarimo še, da je bil včeraj na Rosičevo pobudo sklican sestanek županov občin Nova Gorica, Gorica, Šempeter-Vrtojba in Miren-Kostanjevica. Na njem so župani skupaj s predstavniki vodilnih tekaških društev iz naše regije ter predstavniki Javnega zavoda za šport in Športne zveze skušali postaviti temelje ideje o organizaciji čezmejnega maratona. Pri Goriški.si tako z optimizmom ugotavljamo, da se v lokalnem okolju vedno bolj uveljavlja prepričanje, da športni turizem lahko postane gospodarska panoga v pravem pomenu besede in da je smiselno vlagati energijo in sredstva v njegov razvoj.

Več o dogajanju na Lokvah si lahko preberete v prispevku, ki so ga pred dnevi objavile Primorske novice.

No comments:

Post a Comment