Thursday 19 January 2017

Z lažno obljubo do “pravega” kadra (29. 11. 2016)

Ko se je na novembrski seji leta 2015 razpravljalo o imenovanju vršilca dolžnosti Goriškega muzeja, je svetnik Goriške.si Simon Rosič opozoril, da mora funkcija biti resnično začasna in da je potrebno čimprej najti dolgoročno rešitev. Župan Arčon mu je odgovoril z napovedjo, da bo do konca istega leta (2015) izšel razpis za novega direktorja muzeja (slika spodaj). Župan je s tem zavajal, saj je skupaj s pristojnimi zavlačeval z razpisom še vsaj slabo leto. Svojemu kandidatu je omogočil dolgo VD-jevstvo, ta pa je z všečnimi potezami imel možnost pridobiti naklonjenost delavcev oz. si zagotoviti prednost pred ostalimi kandidati. Vendar ime VD-ja in direktorstvo muzeja nista bistvo zgodbe. Bistvo je dogovorno in netransparentno kadrovanje v občinske ustanove in podjetja. Goriška.si se temu odločno zoperstavlja.

Postopek imenovanja direktorja muzeja je še v teku. V igri so poleg županovega varovanca še trije kandidati, vsi s primernejšo izobrazbo, bogatimi izkušnjami in ambicioznim programom. Več o zapletih in ozadju v kandidacijskem postopku si lahko preberete v naših predhodnih objavah.

Pri Goriški.si se sicer osredotočamo na tvorno delovanje in mnoge projekte. Izogibamo se polemikam in grenkobi, a vseeno smo kot družbeno gibanje in skupina v Mestnem svetu dolžni poročati tudi o zlorabah ter tako prispevati k njihovemu preprečevanju. Goriška.si je namreč gibanje, ki je nastalo na pobudo mladih, izobraženih in kompetentnih ljudi, ki jim je dovolj manipulacij, kadrovanj po vezah in ustaljene zakulisne trgovine. Skušamo zastopati predvsem tiste, ki kljub svojemu razočaranju lokalnega okolja ne nameravajo zapustiti, temveč ga – spremeniti. Trudimo se biti glas občanov, ki zahtevajo spremembe. Brezkompromisno, neposredno in odločno. 

​Tukaj si lahko pogledate zapisnik seje mestnega sveta izpred leta dni.

Arčonove besede so tedaj povzele tudi Primorske novice.

No comments:

Post a Comment