Thursday 12 January 2017

Muzej naj vodi najboljši izmed kandidatov (18. 11. 2016)

Po neuspešni kandidaturi Luke Lisjaka Gabrijelčiča se je kandidacijski postopek za direktorja Goriškega muzeja (GM) ponovil. Kadrovska komisija MONG je v četrtek, 17. 11. 2016, odprla prispele kandidature in izločila tiste, ki niso ustrezali razpisnim pogojem. Ostali so štirje finalisti, ki so bili poslani v presojo strokovnim organom GM. Med njimi so tudi trije mlajši in perspektivni kandidati, ki po izobrazbi in izkušnjah nakazujejo, da bi lahko kakovostno vodili GM. Ponovno naj bi kandidiral tudi trenutni VD direktorja, Vladimir Peruničič, po izobrazbi arhitekt z izkušnjami v filmski industriji in zaposlen na MONG.

​Spomnimo:
Goriška.si je glasno zahtevala pregleden postopek izbire z enakimi možnostmi za vse. Zagovarjali smo dostopnost vodilnih delovnih mest za mlade in perspektivne kandidate. Opozorili smo tudi, da Perunicic zahteva zamrznitev delovne pogodbe na MONG, v kolikor bo izbran za direktorja GM, s čimer vzbuja dvom v njegovo motiviranost in neobzirnost do drugih iskalcev zaposlitve.

V preteklih dneh so mediji poročali, da Peruničiču ni bilo podaljšano VD-jevstvo. Goriška.si je bila med tistimi, ki so nadaljevanju VD-jevstva nasprotovali z jasnim razlogom: nenavadno dolgo VD-jevstvo Vladimirja Peruničiča je bilo po našem mnenju zlorabljeno zato, da je lahko pridobil prednostni položaj pred drugimi kandidati.

Strokovni organ muzeja in delavci so namreč Perunicica podprli na osnovi njegovega začasnega direktorovanja. Upamo, da delavci razumejo, da kandidat, ki so ga imeli priložnost spoznavati preko VD-jevstva, ni nujno najboljši kandidat. Župan je postopke imenovanja direktorja zavlačeval toliko časa (1 leto), da se je lahko Peruničič dodobra ustoličil ter, kakor sam pravi, ˝porihtal stvari˝. Med drugim naj bi se zgodile spremembe pogodbenih razmerij iz določenega v nedoločen čas. Poteze Peruničiča v času direktorovanja, ki bi lahko vodile v favoriziranje s strani sindikata, še raziskujemo. Prav tako nas zanimajo povezave Peruničiča s predsednico sveta zavoda GM Elviro Šušmelj, ki je po mnenju odstopljene članice sveta postopek vodila nepregledno in brez zapisnika.
Muzej je prvo sporno kadrovanje na vodilna mesta, odkar je Goriška.si v Mestnem svetu, zato bomo z razkrinkanjem nepravilnosti in neupravičenih privilegijev vztrajali do konca. Goriški.si je žal za negotovost v kolektivu muzeja. V tem trenutku je namreč pomembneje, da v MONG prekinemo s kadrovanjem po vezah, da razkrinkamo kastna omrežja in da vodilna delovna mesta odpremo vsem sposobnim in zagnanim, ki bi želeli s svojim znanjem in izkušnjami prispevati k boljšemu življenju in delu na Goriškem. Širši javni interes in blaginja naših krajev morata prevladati nad interesi posameznikov in privilegiranih skupin.

No comments:

Post a Comment