Thursday 27 July 2017

Je prodaja EDA centra še ena manipulacija v korist špekulantov in tajkunov? (26. 1. 2017)

Goriška.si je v Mestnem svetu pozvala župana k previdnosti in spremljanju dogajanja v zvezi s prodajo stolpnice EDA Center. Postopki prodaje se namreč odvijajo tako, da vzbujajo sume o koruptivnih namerah in praksi, ki smo je vajeni že iz drugih primerov stečajev in privatizacije (Agroind, MIP, SGP). Da nekaj ni v redu, je zaznalo tudi Višje sodišče v Ljubljani in prodajo do nadaljnjega ustavilo.

Avgusta 2015 je bil na podlagi sklepa Okrožnega sodišča Nova Gorica zoper podjetje Euroinvest d.o.o. uveden stečajni postopek. V stečajnem premoženju navedene družbe se je tako znašla tudi najvišja stavba v MONG – Eda center. A ko je zanimanje javnosti za dogajanje v zvezi s stekleno stolpnico pojenjalo, so se začeli čudni posli.

Nenavadna je predvsem prodaja poslovnega dela stavbe. Sporno ravnanje stečajnega upravitelja v sodelovanju z Okrajnim sodiščem v Novi Gorici je potrdilo tudi Višje sodišče v Ljubljani in prodajo do nadaljnjega ustavilo. Težko se je znebiti občutka, da je kot v primeru Agroinda in drugih izčrpanih in propadlih lokalnih podjetij v ozadju spet pohlep.

Postopek prodaje spominja na manipulacijo z namenom prodaje stavbe v paketu, pod ceno in vnaprej znanemu lastniku. Iz preteklih zapletov s prodajo SGP, parkirišči in drugimi javnimi površinami smo se naučili, da se v takšnih situacijah pojavijo spretni špekulanti in preprodajalci, ki poceni kupljene nepremičnine preprodajajo tudi javnim ustanovam, odirajo male podjetnike ter s tem obremenjujejo proračun, dušijo malo podjetništvo in ovirajo razvoj mesta.

Ključnega pomena je, da tako javnost kot Mestna občina bdita nad postopkom prodaje in opozarjata na nepravilnosti v skrbi za razvoj mesta in dejavnosti v njegovem jedru. Župana je Goriška.si zato vprašala:
ali je seznanjen s podrobnostmi stečajnega postopka največje stavbe v jedru mesta?
kaj je naredil in kaj počne za to, da bi se ta odvila v javnem interesu in v korist razvoja mesta?
Kakšni so dolgoročni načrti za razvoj vsebin v centru mesta, kjer je tudi Eda Center?

No comments:

Post a Comment