Wednesday 31 January 2018

Shod proti nehumani politiki do migrantov in priseljencev (14. 12. 2017)

V soboto, 16. decembra 2017 ob 14.30, se bo v italijanski Gorici zgodil mednarodni protest proti nehumani politiki držav Evropske unije do migrantov in beguncev. Povod za izbiro Gorice so razmere v predoru pod gradom, v katerem so migranti mesece bivali v katastrofalnih razmerah. Nedavno tega je oblast predor zaprla, del migrantov pa se je zatekel na obrežje Soče.

Začetek shoda bo na slovenski strani nekdanjega mejnega prehoda Rožna dolina (pred stavbo Univerze v Novi Gorici, na Vipavski cesti 13), kjer bodo slovenski udeleženci simbolično prečkali mejo in se na trgu sv. Antona (piazza Sant’Antonio) pridružili italijanskim somišljenikom. Shod se bo nadaljeval mimo kvesture proti občinski stavbi in nato po Korzu mimo Ljudskega parka ter prek Travnika pred sedež prefekture, kjer se bo simbolično zaključil pred zaprtim tunelom pod gradom.

Zaradi nepripravljenosti državnih in lokalnih oblasti ter drugih institucij na obeh straneh meje pri sprejemanju in integraciji migrantov in beguncev v naše okolje se protestu pridružujemo tudi v Goriški.si. Na slovenski strani meje se je neustrezna politika najbolj izrazito pokazala ob ukinitvi programa za begunske otroke, ki so bivali v Dijaškem domu v Novi Gorici, vendar so bili kasneje zgolj zaradi birokratskih zahtev premeščeni drugam, in to kljub temu, da so se v okolje ustrezno integrirali. Nezmožnost skrbi za nadaljnjo integracijo priča o tem, da državni aparat in državne institucije ne zmorejo prepoznati stiske pred vojnami in nasiljem bežečih ljudi in prepogosto brez sočutja problem najraje rešujejo z izgonom.
Goriška.si poziva vse, da s svojo prisotnostjo na sobotnem protestu skupaj pokažemo svoje nestrinjanje s protibegunsko politiko, ki je v imenu varnosti v svojem bistvu protičloveška politika in tako zadeva pravice vsakega izmed nas.

No comments:

Post a Comment